2015-05-22

Vädret fortsätter ställa till med problem med vind och regnskurar. Vi anpassar flygningar efter vinden för att undvika långa pauser i spridningen. Denna bekämpningsinsatsen är bland de största vi har haft och vi försöker så gott vi kan att hinna med trots besvärligt väder. Idag fortsätter vi med områden vid Östa och Hällnäset innan vi fortsätter mot Bärrek och Fågle.


2015-05-21

I går kunde vi äntligen börja bekämpningen. Vi flög områden runt Bännbäck och började med Norr Ekedal. I dag flyger vi områden runt Tärnsjö.

2015-05-19

Vädret ställer återigen till det. På grund av starka kastvindar har vi inte börjat med bekämpningen i dag som planerat. Nu hoppas vi på bättre förhållande i morgon.


2015-05-18

I morgon bitti börjar vi bekämpningen i områden runt Bännbäck, därefter fortsätter vi med områden runt Tärnsjö.


2015-05-17

På grund av vädret med ihållande regn och till och med snöblandat regn skjuter vi fram vår planering. Helikoptern kommer i morgon måndag och då blir det kalibrering av spridarutrustningen. Bekämpningen börjar på tisdag i områden runt Bännbäck.


2015-05-14

Det är stora översvämmade områden vid Dalälven och kläckningen av översvämningsmygglarver har kommit i gång. Vi förbereder nu för en bekämpningsinsats som planeras börja på söndag eller måndag.


2015-05-11

Fjällfloden har kommit igång och vattennivån i Dalälven stiger kraftigt. Vi följer noga utvecklingen, men det krävs också tillräckligt hög temperatur för att kläckningen av översvämningsmygg ska komma i gång.


2015-05-08

Fältsäsongen har börjat! I veckan kördes årets första "mygg-runda"  och resultatet av första fångsten finns under myggprognos. Kläckfällorna för egenkontrollprogrammet är också på plats och insamlingen är i gång.
Vi har också varit ute och kollat mygglarvssituationen, men ännu inget att oro sig för.


2015-04-30

Naturvårdsverket har nu, efter regeringens tillåtelse, lämnat Natura 2000- tillstånd till spridning av Vectobac G för bekämpning av översvämningsmygglarver, samt dispens för spridning av medlet från helikopter, läs hela beslutet  här.
Samtidigt har Kemikalieinspektionen beslutat om fortsatt godkännande för  VectoBac G, beslutet finns att läsa här.
Därmed är vi nu redo att sätta igång med bekämpningsinsatser mot översvämningsmyggorna vid nedre Dalälven när det behövs!


 

 

senast ändrad fredag 22 maj 2015
ansvarig Martina Schäfer